Jump to content
ssbnreso

Back to the fold R55 Cooper S

Recommended Posts

ohh a good ol' MFSW challenge! According to MINI its basically pot luck if your car has the correct loom/modules. I'd read loads of threads, specifically on NAM that said it can be done. Its not true. Its easier if your car was made after Sept 07 which yours definitely is though. Mine's a Jul 07 :x When mine tries to get coded it comes back with a missing module error


Getting the correct slip ring is a PITA. You have to find the one that matches your car with the correct light and DSC options, and if you can't you have to fork out £400 for a new one, so for the sake of £20 I would see if yours can be coded. Good luck :good:

 

That’s my thinking, £20 and fingers crossed!



Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

I’m still trying to get mine to recognise...damn things lol



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wife’s off to London for weekend, so guess what I’m doing this weekend!

1afc92682f3b24ad544ccd42beee4cf3.jpg201712 ... ee4cf3.jpg"><a href=https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171204/1afc92682f3b24ad544ccd42beee4cf3.jpg' alt='URL>'>



Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wife’s off to London for weekend, so guess what I’m doing this weekend!

1afc92682f3b24ad544ccd42beee4cf3.jpg201712 ... ee4cf3.jpg"><a href=https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171204/1afc92682f3b24ad544ccd42beee4cf3.jpg' alt='URL>'>



Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Some much needed maintenance [emoji51]



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Share this post


Link to post
Share on other sites

I thought he was gonna say JCW turbo and a manic map [emoji85]



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wife’s off to London for weekend' date=' so guess what I’m doing this weekend!

1afc92682f3b24ad544ccd42beee4cf3.jpg[img']https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171204/1afc92682f3b24ad544ccd42beee4cf3.jpg[/img]



Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Some much needed maintenance [emoji51]



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

 


Never did get this done, couldn’t get the manifold off and knacked the o2 sensor in the process [emoji51]


Moved house in feb so things got put on back burner.

Eventually got o2 sensor out but it left half of its threads in bung! So drove around for a week with a Budweiser bottle top wired to sensor hole while I waited for thread chaser to come!


Got new sensor in and had one last go at getting downpipe off, no joy [emoji53]

Really needed to get turbo studs off but they were going nowhere and didn’t want to risk snapping one.


So it’s currently in garage getting all seals replaced plus oil feed and return lines changed.


Also going to try and code mfsw in while it’s there so fingers crossed 🤞🏻




Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
I hope you drank a few buds to make all that worth while.....even if you havnt finished yet :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Car back, oil leak gone [emoji1]. Mfsw nor coded, wrong szl module



Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Car back, oil leak gone [emoji1]. Mfsw nor coded, wrong szl module



Sent from my iPhone using Tapatalk

 

At least its the important thing thats fixed. I guess its frustrating but if it were me I'd prefer the oil leak fixed over the coding.


the coding could be done another day if you can swap that module, I don't know ????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Definitely glad oil leaks done, didn’t charge me for coding so nothing lost.


Going to get a de-coke next month and that’ll be the maintenance sorted.


Got a full lci stereo and centre console to go in to lose the silver, going to change the leds to white and red before installing



Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

glad the oil leak was sorted

what the difference with the stereo ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

glad the oil leak was sorted

what the difference with the stereo ?

 

The lci controls are black rather than silver

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like you need a newer szl like me...I’m sure they only do one type of szl now tonreplace ours, where as in 2007 to 2008 they made loads of different versions.



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Share this post


Link to post
Share on other sites

9e49c31fa425f5f1be98f232e9d5603c.jpg201804 ... d5603c.jpg"><a href=https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180414/9e49c31fa425f5f1be98f232e9d5603c.jpg' alt='URL>'>


Old


89c2c6807048c68e823e7d55c071d521.jpg201804 ... 71d521.jpg"><a href=https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180414/89c2c6807048c68e823e7d55c071d521.jpg' alt='URL>'>


New


Basically black instead of silver


Yes newer szl required, the eBay hunt starts!



Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looks a lot cleaner looking in black doesn’t it [emoji1303]



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is what I want to do to mine too. Be interested to know if it is just a straight forward swap. The LCI stereo is meant to have slightly better sound quality than the earlier system



Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hopefully get It done in the next couple of weeks



Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like you need a newer szl like me...I’m sure they only do one type of szl now tonreplace ours, where as in 2007 to 2008 they made loads of different versions.



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

 

Found a szl on eBay with part number that according to real oem was fitted to cars with my options (xeon, dsc, no auto wipers) seller has confirmed it came from car with mfsw. So took a punt and bought it, £25 so a bit of a bargain if it works?!



Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like you need a newer szl like me...I’m sure they only do one type of szl now tonreplace ours, where as in 2007 to 2008 they made loads of different versions.



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

 

Found a szl on eBay with part number that according to real oem was fitted to cars with my options (xeon, dsc, no auto wipers) seller has confirmed it came from car with mfsw. So took a punt and bought it, £25 so a bit of a bargain if it works?!



Sent from my iPhone using Tapatalk

 

£25 is a proper bargain ! Hope this works out :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Only partial success on stereo and ac controls

7540b055a3eecf81ee61bebeb87a31d2.jpg201804 ... 7a31d2.jpg"><a href=https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180423/7540b055a3eecf81ee61bebeb87a31d2.jpg' alt='URL>'>

15bf3bf911c99aa81acbd621a8cc61d5.jpg201804 ... cc61d5.jpg"><a href=https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180423/15bf3bf911c99aa81acbd621a8cc61d5.jpg' alt='URL>'>


Stereo doesn’t work, no radio signal or anything on display, bought with PayPal so hopefully get my money back.

So it’s half and half now!



Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you checked your connections ?


Did you disconnect the battery when fitting ?


Do the heater controls light up ?


There may be an issue between black and silver controls ? I know all need to be in place to update modules. It may be worth trying the old heater unit in first to make sure the issue is either with the new heater unit or between heater unit and car/current set up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

All the heater controls and switches work perfectly and light up.

I took the circuit boards from my silver units and put them into black units shell.

The stereo powers on but just get crackle on radio and nothing on the lcd display. Volume button works but that’s it.

Got the stereo off a Facebook page, £50, so it was suspiciously cheap!

Paid with PayPal goods so if seller doesn’t reply I’ll go down that root.



Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

All the heater controls and switches work perfectly and light up.

I took the circuit boards from my silver units and put them into black units shell.

The stereo powers on but just get crackle on radio and nothing on the lcd display. Volume button works but that’s it.

Got the stereo off a Facebook page, £50, so it was suspiciously cheap!

Paid with PayPal goods so if seller doesn’t reply I’ll go down that root.



Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Ahh my bad, I thought you'd swapped the complete units

it does "sound" like a bad connection though

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Guidelines